
SITUATION: 
We have a 2-parent case in which one of the parents is an undocumented 
alien and excluded from the AU. The other parent is in the AU with a 2-
year-old SSI child. The undocumented parent is employed 46 hours per 
week. The parent in the AU is required to be in the home with the SSI child. 
  
QUESTION: 
Can the undocumented parent meet the work participation requirement for 
the AU or does that have to be met by the parent receiving assistance? 
  
ANSWER: 
No, the undocumented parent cannot meet the WTW participation 
requirement for the assisted parent. The assisted parent does have a 
WTW requirement but is exempt from having to participate under MPP 
section 42-712.46 and should be coded 08 in Item T48 (Work Participation 
Status). The family, however, will be included in the federal work 
participation rate calculation. 
This family should be sampled from the "All Families" universe. 
 
 


