STATE OF CALIFORNIA - HEALTH AND HUMAN SERVICES AGENCY CALIFORNIA BEPARTMENT OF SOUIAL SERVICES

CALFRESH (CF)} PROGRAM
REQUEST FOR POLICY/REGULATION INTERPRETATION

INSTRUCTIONS: Complete items 1 - 10 on the form. Use a separate form for each policy interpretaticn request. If additional space is

needed, please use the second page. Be sure fo identify the additional discussion with the appropriate number and heading. Retain a copy

of the CF 24 for your records.

e  Questions from counties, inciuding county Quality Control, must be submitted by the county CalFresh Coordinator and may be submitted
directly to the GalFresh Policy analyst assigned responsibility for the county, with & copy directed to the appropriate CalFresh Policy unit
manager.

e Questions from Administrative Law Judges may be submitted directly io the CalFresh Policy analyst assigned responsibility to the county
where the hearing took place, with a copy of the form directed to the appropriate CalFresh Bureau unit manager.

1. RESPONSE NEEDED DUE TO: {5, DATE OF REQUEST: | NEED RESPONSE BY:
W Policy/Regulation Interpretation 01/27/2018 ! 02/10/2016
] ac 6. COUNTY/ORGANIZATION:
(7 Fair Heart Stanislaus County Community Services Agency
o alr earing 7. SUBJECT:
L] Other. CF 37 Certification Period
2. BEQUESTOR NAME: 8. REFERENCES: (Include ACL/ACIN, court cases, efc. in references)

Marie Scriven NOTE: Aill requests must have a regulation clte(s) and/or a reference(s).

3. PHONE NO: ACIN 1-58-13, ACL 13-08, ACL 13-99 and CF 37
{209)525-5378

4. REGULATION CITE(S}:
MPP Section 63-504.6

9. QUESTICN: (INCLUDE SCENARIO iF NEEDED FOR CLARITY):

On the CF 37, the question for "What happens if | forget to turn in this recertification application?” implies that a customer
has an additional month to complete the recertification. It reads as follows: "You must turn in this application before your
certification period ends to recertify for CalFresh. If it is late, you may have an interruption in your benefits. If you turn in this
application more than 30 days past the end of your certification period, you will have to reapply using the full application.”
This was not part of the restoration of aid waiver. Has there been a change that allows counties to use the restoration of aid
waiver for incomplete recertifications?

10, REQUESTOR'S PROPOSED ANSWER:

No, the customer must stilf complete the recertification the month of the recertification (or within 10 days if requested
verifications overlap to the next month). No waiver or ACL found extending past the 12 months for recertification. See
page 2 for references.

1. STATE POLICY RESPONSE (CFPB USE ONLY):

The CF 37 can be accepted within the first 30 days following the end of the certification period.

Per CFR 273.14(e)(3) If a household files an application within 30 days after the end of the certification period, the
application shall be considered an application for recertification; however, benefits must be prorated in accordance with
§273.10(a). If a CF 37 is not received by the end of the certification period, but received the following month and within 30
days, then county will process the CF37 as a recertification application and prorate benefits.

FOR CDSS USE
DATE RECEIVED: DATE RESPONDED TC COUNTY/ALS:
02/22/2016 - 0/29/2_{}1 6 (TJ)
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CALFRESH (CF) PROGRAM
REQUEST FOR POLICY/REGULATION INTERPRETATION (Continued)

1, RESPONSE NEEDED DUE TO: 5. DATE OF REQUEST: ‘ NEED RESPONSE BY:
L1 Policy/Regulation Interpretation
o 6 COUNTY/ORGANIZATION:
L.l Fair Hearing
— 7. SUBJECT:
L Other
2. REQUESTOR NAME: 8. REFERENCES: (inciude ACLIACIN, court cases, efe. in references)

NOTE: All requests must have a regulation ciie(s) andfor a reference(s).

3. PHONE NO.

4. REGULATION CITE(S):

ACIN |-58-13

33. If a CalFresh recertification is due in November and the Medi-Cal redetermination is due in December, would the worker
align the CalfFresh recertification for 13 months or must they do another recertification in December? Or would the Medi-Cal
redetermination be aligned with the CalFresh recertification?

Answer: CalFresh certification periods cannot exceed 12 months other than for elderly/disabled households. Therefore, the
CWD should shorten the CalFresh certification period in accordance with the response to Question 31 and recertify the
household again in December to align. Medi-Cal has informed CDSS that they do not shorten certification periods under a

ACL 12-25 CF SAR waivers allows for the shortening of certification period and does not allow for lengthening past 12
months.

b. Redeterminations/Recertifications

All existing regulations relevant to CalWORKs redeterminations at MPP Section

40-181.2 and CalFresh recertifications at MPP Section 63-504.6 will continue to apply in the SAR system.

MPP Section 6§3-504.6

(2) Households making an untimely application for recertification shall not be
denied at that time, unless they refuse to cooperate, or the certification period
has lapsed and the CWD chooses to make denials at that time.
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