STATE OF CALIFORNIA ~- HEALTH AND HUMAN SERVICES AGENGY CALIFORANIA DEPARTMENT OF SOCIAL SERVICES

CALFRESH (CF) PROGRAM
REQUEST FOR POLICY/REGULATION INTERPRETATION
INSTRUCTIONS: Complete items 1 - 10 on the form. lise a separate form for each policy interpretation request. If additional space is

needed, please use the second page. Be sure to identify the additicnai discussion with the appropriate number and heading. Retain a copy
of the CF 24 for your records.

Questions from counties, including county Quality Control, must be submitted by the county CalFresh Coordinator and may be submitted
directly to the CalFresh Policy analyst assigned responsibility for the county, with a copy directed to the appropriate CalFresh Policy unit
manager.

Questions from Administrative Law Judges may be submitted directly to the CalFresh Policy analyst assigned responsibility to the county
where the hearing fook place, with a copy of the form directed to the appropriate CalFresh Bureau unit manager,

RESPONSE NEEDED DUE TO: 5 DATE OF REQUEST: NEED RESPONSE BY:

W Policy/Reguiation Interpretation 02/21/2014 ) 02/28/2014
|6, COUNTVIORGANIZATION:

1
< QC . .
— , _ County of San Diego/Health and Human Services Agenc
Fair Hearing
7. SUBJECT:
Other: Salary from an S Corporation
2. REQUESTOR NAME: 8. REFERENCES: (Include ACL/ACIN, court cases, elc. in references)

NOTE: Al requests must have a regulation cites} andfor & reference(s).

Orlando Arguello

""REGULATION CITE(S):

PHONI; l\?l)O.: ACIN |-73-04 {guestion #15)
(619} 338-2964

§3-502.111 and 63-502.131

QUESTION: (INCLUDE SCENARIO IF NEEDED FOR CLARITY):

A CalFresh recipient {client) is starting an S Corporation (S Corp). An internai Revenue Service (IRS) requirement is that
the client would pay himself a reasonable salary as an employee of the S Corp. Thus, the client would take money from his
personal checking account, foan it to the Corp, pay himself a salary and then return the money to his personal checking
account.

Would this count as income under the CF Program?
Would the client be required 1o report the wages he pays himself from the S Corp? When the client files a tax retumn, his

taxable income would be $0 as he would deduct the salary as a pass-through Corp loss (provided that the Corp had no
other income and only the loss due to the client's salary).

REQUESTOR'S PROPOSED ANSWER:

Per IRS rules, "S corporations must pay reasonable compensation to a shareholder-employee in return for services that
the employee provides to the corporation before non-wage distributions may be made to the shareholder-employee.
Distributions and other payments by an S Corp 1o a corporate officer must be treated as wages to the extent the amounts
are reasonable compensation for services rendered o the corporation”

Since the wages of the S Corp shareholder who is an employee are subject to employment taxes, these wages are
considered earned income 1o CalFresh; the income is not considered self-employment income.

The client is required to report gross earned income paid by the S Corp.

STATE POLICY RESPONSE (CFPB USE ONLY):

The state concurs with the above county response. Stale regulations ai MPP 83-502.111, state "All income from whatever
source, excepi as specified in Section 63-502.12 and excluding only those items in Section 683-502.2 and Section
63-502.131 defines eamed income as, all wages and salaries of an employee. Therefore, the wages/salary received by
the client {shareholder/employee) from the S Corporation are otherwise non-excludable and should be freated as eared
income in the CalFresh program.
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