STATE OF CALIFORNIA — HEALTH AND HUMAN SERVICES AGENCY CALIFORNIA DEPARTMENT OF SOCIAL SERVICES

CALFRESH (CF) PROGRAM
REQUEST FOR POLICY/REGULATION INTERPRETATION

INSTRUCTIONS: Complete ifems 1 - 10 on the form. Use a separate form for each policy interpretation request. Retain a copy of the
CF 24 for your records.

Questions from counties, including county Quality Control, must be submitted by the county CalFresh Coordinator and may be submitted

8
directly to the CalFresh Policy analyst assigned responsibility for the county, with a copy directed to the appropriate CalFresh Policy unit
manager.
s  Questions from Administrative Law Judges may be submitted directly to the CalFresh Policy analyst assigned responsibility to the county
where the hearing ook place, with a copy of the form directed to the appropriate CalFresh Bureal unil manager.
1. RESPONSE NEECED DUE TO! 5. DATE OF REQUEST: i NEED RESPONSE BY:
¥ Policy/Regulation Interpretation 5/14/2013 5/20/2013
1 ac 8. COUNTY/ORGANIZATION:
— . . Sacramento
i Fair Hearing
. 7. SUBJECT:
] Other. Minor apply for CF on their own
2. REQUESTOR NAME: 8. REFERENCES: {Include ACL/ACIN, court cases, ele. i references)
Vicki O'Brien NOTE: Al requesis must have a regulation cite(s) and/or a reference(s).
3. PHOMNE NO. No regulations to support or deny except the HH
875-3745 composition regulations
4 REGULATION CITE(S):
MPP 63-462.11
& QUESTION: (INCLUDE SCENARIO IF NEEDED FOR CLARITY):
1) Can a 16 year old homeless person apply and rec CF benefits on their own, without parent or guardian?
2) Can a 14 year old homeless person apply and rec CF benefits on their own, without parent or guardian?
10. REGUESTOR'S PROPOSED ANSWER:
1) Yes, but the worker needs to review to see who is making decisions for this person and is anyone providing financial
support.
2) Yes in theory, but we may need to submit a CPS referral. Same review as with the 16 year old. in both cases CF
eligibility would need {o be clear.
1. STATE POLICY RESPONSE (CFPB USE ONLY):
Yes, a minor child can apply for and be approved for CalFresh as a single person household if the child is aligibie for
benefits. Manual of Policies and Procedures (MPP) Section 63-402.11 provide that a CalFresh household may consist of
an individual living alone. This would include a minor child living on his/her own, The county must seek to determine
whether or not the minor is under parental control based on the provisions of MPP Section 63-102 (p)(1)(A) and (B).
FOR CDSS USE
"DATE RECEIVED: DATE RESPONDED TO COUNTY/ALLE:

5-2013 (RN)
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