STATE OF CALIFORNIA — HEALTH AND HUMAN SERVICES AGENCY CALIFORNIA DEPARTMENT OF SOCIAL SERVICES

CALFRESH (CF) PROGRAM
REQUEST FOR POLICY/REGULATION INTERPRETATION

INSTRUCTIONS: Complete items 1 - 10 on the form. Use a separate form for each policy interpretation request. If additional space is
needed, please use the second page. Be sure to identify the additional discussion with the appropriate number and heading. Retain a copy
of the CF 24 for your records.

Questions from counties, including county Quality Control, must be submitted by the county CalFresh Coordinator and may be submitted
directly to the CalFresh Policy analyst assigned responsibility for the county, with a copy directed to the appropriate CalFresh Policy unit
manager.

Questions from Administrative Law Judges may be submitted directly to the CalFresh Policy analyst assigned responsibility to the county
where the hearing took place, with a copy of the form directed to the appropriate CalFresh Bureau unit manager.

1. RESPONSE NEEDED DUE TO: 5. DATE OF REQUEST: NEED RESPONSE BY:

Policy/Regulation Interpretation 02-18-16 02-25-16

] Qc 6. COUNTY/ORGANIZATION:

] . Santa Barbara County
[] Fair Hearing
0 7. SUBJECT:
Other: In Home Support Services and Respite Care Income

2. REQUESTOR NAME: 8. REFERENCES: (Include ACL/ACIN, court cases, etc. in references)

Aydee Plascencia NOTE: All requests must have a regulation cite(s) and/or a reference(s).

PHONE NO.: ACIN I-79-03
805-346-8270

REGULATION CITE(S):
63-502.2, 63-507,63-502.2(h), 63-402

QUESTION: (INCLUDE SCENARIO IF NEEDED FOR CLARITY):

Scenario:
A client(Mom) receives In Home Support Services(IHSS) Income for an SSI/SSP minor child in her home. Her adult son
(23) also part of the CalFresh Household receives Respite Care Income for the care of his SSI/SSP brother.

Can the entire IHSS and the Respite Care Income received for the care of the SSI/SSP minor child be excluded from the
CalFresh Household?

10.

REQUESTOR’S PROPOSED ANSWER:

Based on the regulations quoted on page 2, the county feels that clients IHSS income would be excluded from the
CalFresh budget and the Respite Care Income would be counted as unearned income because the Respite income is
being received by another member is the CalFresh household.

11.

STATE POLICY RESPONSE (CFPB USE ONLY):

Since the caregiver is employed by the person the caregiver cares for, IHSS income is considered earned income to the
household as provided in MPP 63-502.131 (ACIN 1-16-03). If the Respite Care income is paid directly to the adult son and
does not hire someone to to care for his brother, the funds would be considered a gain or benefit to the household and is
considered unearned income (ACIN 1-79-03).

FOR CDSS USE

DATE RECEIVED: DATE RESPONDED TO COUNTY/ALJ:
February 22, 2016 March 14, 2016 JN
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CALFRESH (CF) PROGRAM
REQUEST FOR POLICY/REGULATION INTERPRETATION (Continued)

1. RESPONSE NEEDED DUE TO: 5. DATE OF REQUEST: NEED RESPONSE BY:
[ ] Policy/Regulation Interpretation
D Qc 6. COUNTY/ORGANIZATION:
[] Fair Hearing
7. SUBJECT:
[ ] Other:
2. REQUESTOR NAME: 8. REFERENCES: (Include ACL/ACIN, court cases, etc. in references)

NOTE: All requests must have a regulation cite(s) and/or a reference(s).

3.  PHONENO.:

4. REGULATION CITE(S):

63-502(h) Monies received and used for the care and maintenance of a third-party beneficiary who is not a household
member. If the intended beneficiary of a single payment are both household and non-household members, any identifiable
portion of the payment intended and used for the care and maintenance of the non-household member shall be excluded. If th
non-household member's portion cannot be readily identified, the payment shall be evenly prorated among the intended
beneficiary and the exclusion applied to the non-household member's pro rate share or the amount actually used for the
non-household member's care and maintenance, whichever is less.

63-402.22 The following individuals residing with a household shall be included as a member of the household for the purpose
of defining a household under Section 63-402.1. However, such individuals shall be excluded from the household for the
purpose of determining household size, eligibility or benefit lever, or when determining categorical eligibility in accordance
with Sections 63-301.7 and .82. The income and resource of excluded household member(s) shall be handled in accordance
with Sections 63-503.44 and 63-503.45 as appropriate. Excluded household members shall not participate in the CalFresh
Program as separate household.

ACIN 1-79-03 Question and Answers
Treatment of Income -Respite Care Funds

Question# 10:
A client received money from Valley Mountain Regional Center and was given a choice of either keeping the money herself or
paying someone to care for disabled child. How are these respite care funds treated for CalFresh?

Answer:

If the client uses the money to hire someone to care for the child and the funds are not greater than the cost, the respite care
funds would be excluded from income, as a reimbursement in accordance with Section 63-502.2(g). If the client keeps the
money and does not hire someone to care for the child, the respite care funds would be considered a gain or benefit to the
household and be considered unearned income under this section.
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