STATE OF CALIFORNIA - HEALTH AND HUMAN SERVICES AGENCY CALIFORNIA DEPARTMENT OF SOCIAL SERVICRS
FOOD STAMP PROGRAM
REQUEST FOR REGULATION INTERPRETATION

INSTRUCTIONS: Complete flems 1 -10 of the form. Use a separate form for each policy interpretation reguest, Retain a copy of the FS 24 far your records. For counties
asking for poticy interpretations. submit the guestion directiy 10 a FRAT representative vis e-maft. Far other organizations {e.g.. Guality Conirol, Administrative law Judges),
subnt guastions directiy 1o the Food Stamp Policy Implementaiion Unit or Empleyment and Special Projects Unil representaiive via e-mail.

1. RESPONSE NEEDED DUE TO: 5. DATE OF REQUEST NEED RESPONSE BY:
X Policy/Regulation interpretation 04/27/2012 5/28/2012
| QC A 6. COUNTY/ORGANIZATION
£1  Fair Hearing ‘ CalWIN Consortium
] immediate Need/Emergency Services - R—
] Other 7 SUBIECT:

The use of TUA and Homeless Shelter deduction in the
CalFresh budget

2. REQUESTOR NAME: 8. REFERENCES: (ACLS/ACINS, ESGADS, etc.)
Gragory Postutka ACIN 1-18-07

3. PHONE NUMBER;
G16-608-3401

4. REGULATION CITE(S:
BO-50E.30 & B3-502.30

3

9. QUESTION: (INCLUDE SCENARIO IF NEEDED FOR CLARITYY:

Please clarify if a household is homeless and is paying for a phone (particularly a celiular phone) are they eligible
to the homeless shelter deduction or just the telephone utility allowance. Regulation 63-502.353 states - Al
homeless households which incur, or reasonably expect to incur, shelter costs during a month shall be eligible to use the
homeless shelter deduction without providing verification of the shelfer costs. Higher shelter cosis may be used if
verification 1s provided. 63.502.362 states- Shelter costs shall include only the following: (d) The cost of heating and
cooking fuel; cooling and electricity; water and sewerage; garbage and trash collection fees; the basic service and rental
fee for one telephone, including tax on the basic fee; and fees charged by the utility provider for initial installation of the
utitity.

On 03/20/2012, San Francisco County requested a policy interpretation regarding this question. Please clarify the answer

provided as to whether the cellular phone allows the homeless household to be eligible to the Homeless Shelter deduction
or only TUA,

10, REQUESTERS PROPOSED ANSWER:

Service fees for telephones are considered a shelter cost according to 63.503.362. If a household is paying a service fee
for a telephone (cellular or landline) they gualify for the homeless shelter deduction. If the service and rental fees are
higher than the standard homeless shelter deduction then the househoid should qualify for the higher amount as a sheiter
expense. They wouid only be entitled to TUA in addition to the sheiter costs in circumstances where the cost of the service
and rental fees is used instead of the standard homeless shelter deduction.

11, FRAT RESPONSE TO COUNTY QUESTION:

FS 24 (08/08)



STATE OF CALIFORNIA - HEALTH AND HUMAN SERVICES AGENCY CALIFORNIA DEPARTMENT OF SOCIAL SERVICES

12, STATE POLICY RESPONSE (ESPIU USE ONLY):

13. 290-3

14. In Saldivar v. McMahon, the federal district court ordered the CDSS to provide timely notice of adverse
action prior to reducing or terminating benefits, regardless when the monthly income report is submitted.

15. As part of the implementation of the court order, the CDSS notified the counties that when a
monthly income report was fiied late or incomplete, and the recipient submitted a complete CA 7 by
the extended filing date, the counties “must not establish a claim against the [CalFresh] household
as long as a complete CA 7 is submitted by the extended filing date.”

FOR FRAT USE

DATE RECEIVED: DATE RESPONDED TO COUNTY! DATE FORWARDED TO STATE:

F& 24 (58/08)




