STATE OF CALIFORNIA — HEALTH AND HUMAN SERVICES AGENCY CALIFORNIA DEPARTMENT OF SOCIAL SERVICES

CALFRESH (CF) PROGRAM
REQUEST FOR POLICY/REGULATION INTERPRETATION
INSTRUCTIONS: Complete items 1 - 10 on the form. Use a separate form for each policy interpretation request. If additional space is

needed, please use the second page. Be sure to identify the additional discussion with the appropriate number and heading. Retain a copy
of the CF 24 for your records.

Questions from counties, including county Quality Control, must be submitted by the county CalFresh Coordinator and may be submitted
directly to the CalFresh Policy analyst assigned responsibility for the county, with a copy directed to the appropriate CalFresh Policy unit
manager.

Questions from Administrative Law Judges may be submitted directly to the CalFresh Policy analyst assigned responsibility to the county
where the hearing took place, with a copy of the form directed to the appropriate CalFresh Bureau unit manager.

1. RESPONSE NEEDED DUE TO: 5. DATE OF REQUEST: NEED RESPONSE BY:
Policy/Regulation Interpretation 04/04/2016
D Qc 6. COUNTY/ORGANIZATION:
] . Mendocino
[] Fair Hearing
D 7. SUBJECT:
Other: 24-mo cert period conversion from 12 mo to 6 mo report
2. REQUESTOR NAME: 8. REFERENCES: (Include ACL/ACIN, court cases, etc. in references)
Heidi Corrado NOTE: All requests must have a regulation cite(s) and/or a reference(s).
3. PHONENO.: ACL 15-90, 15-90E; ACL 12-25

(707) 463-7856

REGULATION CITE(S):

QUESTION: (INCLUDE SCENARIO IF NEEDED FOR CLARITY):
For HH's with a 24 month certification period without earned income, under ACL 15-90 they are to report only every 12
months (SARA). If the HH begins receiving earned income during the 12-month reporting period, would they be required to
report it because it affects their reporting period duration, even if it does not affect their allotment?

Would the county be permitted to adjust the HH's reporting frequency based upon receipt of an IEVS report which indicates
the HH receives earned income, even if the report is not considered VUR?

10.

REQUESTOR’S PROPOSED ANSWER:

Uncertain, multiple solutions.

Under current SAR rules, reporting earnings that are under IRT are a voluntary report, and the longest interval any HH
would go without a required report is 6 months. Theoretically, under the new SAR reporting periods, if the reporting
requirements remain unchanged, a HH with a 24 month certification period without earnings assigned a 12-month
reporting period could begin earnings in the 1st month of the reporting period and not be required to report until a year
later. This seems incongruent with current SAR reporting period requirements for other households.

As there is no hold-harmless period, this seems like a potentially significant source of error.
(Cont. on back)

11.

STATE POLICY RESPONSE (CFPB USE ONLY):

Per ACL 15-90, elderly/disabled (E/D) households with no earned income will have a 12 month reporting period. A CF 500
will be sent to all Change Reporting households at conversion that states they are only required to report when their
"income goes above a certain amount” (meaning their IRT). The CWD will send that amount out when the change
happens. If the E/D household begins receiving income under their IRT, they are not required to report. Conversely, if the
E/D household begins receiving income over their IRT, they are required to report.

CDSS had requested a hold-harmless period from FNS and the request was denied.

FOR CDSS USE

DATE RECEIVED: DATE RESPONDED TO COUNTY/ALJ:
April 4, 2016 April 5, 2016 JN
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CALFRESH (CF) PROGRAM
REQUEST FOR POLICY/REGULATION INTERPRETATION (Continued)

1. RESPONSE NEEDED DUE TO: 5. DATE OF REQUEST: NEED RESPONSE BY:

[0 Policy/Regulation Interpretation 4/4/2016 5/15/2016

] Qc 6. COUNTY/ORGANIZATION:

Mendocino County
L] Fair Hearin
9 7. SUBJECT:

L] Other. 24-mo cert period conversion from 12 mo to 6 mo reporting

2. REQUESTOR NAME: 8. REFERENCES: (Include ACL/ACIN, court cases, etc. in references)

NOTE: All requests must have a regulation cite(s) and/or a reference(s).

Heidi Corrado

3. PHONENO. ACL 15-90, 15-90E; ACL 12-25
(707) 463-7856

4. REGULATION CITE(S):

Proposed answer (Cont.)

IEVS applicant, New Hire, and Earnings Clearance reports are a potential source of information indicating whether a HH is in
receipt of earnings, and could be used to adjust a HH's reporting frequency even if the reported earnings are not considered
VUR for purposes of adjusting an allotment.

A simple solution would be to make new earnings for these HH's a mandatory report, even if the earnings are under IRT, in
order to make the reporting frequency adjustment and make the reporting durations more congruent with other households.

However, this raises the specter of when a potential Ol would begin, as there needs to be a reasonable period before a
"scheduled” SAR in order for a SAR to be mailed to the recipient and then received; perhaps if Earnings are reported in the
first 4 months of the 12-month reporting period, the conversion to a 6-month reporting period could be completed and the HHs
first SAR would be due in month 6. Reports of earnings beginning after month 4 would convert the HH to a 6-month reporting
frequency after month 12. Any Ol in the first 12-month period would be effective after the SAR would have been due

Another solution would be to only allow elderly/disabled HHs to utilize the annual reporting method, as these HH's are less
likely to have earnings; residency on a Native American Reservation does not make a HH less likely to have earnings.
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IEVS applicant,  New Hire, and Earnings Clearance reports are a potential source of information indicating whether a HH is in receipt of earnings, and could be used to adjust a HH's reporting frequency even if the reported earnings are not considered VUR for purposes of adjusting an allotment.  

A simple solution would be to make new earnings for these HH's a mandatory report, even if the earnings are under IRT, in order to make the reporting frequency adjustment and make the reporting durations more congruent with other households.  

However, this raises the specter of when a potential OI would begin, as there needs to be a reasonable period before a "scheduled" SAR in order for a SAR to be mailed to the recipient and then received; perhaps if Earnings are reported in the first 4 months of the 12-month reporting period, the conversion to a 6-month reporting period could be completed and the HHs first SAR would be due in month 6.  Reports of earnings beginning after month 4 would convert the HH to a 6-month reporting frequency after month 12.  Any OI in the first 12-month period would be effective after the SAR would have been due

Another solution would be to only allow elderly/disabled HHs to utilize the annual reporting method, as these HH's are less likely to have earnings; residency on a Native American Reservation does not make a HH less likely to have earnings.


